Alle artikels

Wat kost het om piloot te worden en hoe financier je je droom?

De kost van een opleiding tot lijnpiloot ligt hoog en daar zijn verschillende redenen voor. Eerst en vooral is het studiemateriaal (vliegtuigen en simulatoren) uiteraard heel duur. Daarnaast heb je de brandstofkosten, verzekeringen en het feit dat een groot deel van de instructie in één-op-één verband plaatsvindt. Ten slotte is de opleiding ook onderhevig aan BTW. Een kwaliteitsvolle opleiding vereist het beste materiaal en de beste instructeurs en dat laat zich uiteraard voelen in de prijs.

Omdat niet iedereen met een droom om lijnpiloot te worden zulke bedragen zomaar kan ophoesten is het dus uitkijken naar manieren om die droom zo goed mogelijk te financieren zonder ’s nachts wakker te liggen van financiële zorgen.

De kost om lijnpiloot te worden bij Skywings is 99.500 EURO, all inclusive. De enige kosten die niet gedekt zijn, zijn landingsgelden en examengelden. Wil je meer weten over onze opleidingsprogramma’s? Klik hier.

D
E
L
E
N

Betaling in schijven

De meeste scholen hanteren een systeem van betaling in schijven. Daardoor is de totaalkost gespreid over de duur van de opleiding (2 tot 3 jaar). Skywings Flight Training hanteert een systeem van een betaling in 3 schijven (40%-20%-40%). Uitzonderlijk wordt er samen met onze financiële manager gekeken naar een alternatief plan mocht dit beter in de financiële planning passen van de student en zijn of haar medefinanciers.

De kost van het opleidingsmateriaal, de brandstof en de 1 op 1 instructie zijn factoren die grotendeels de prijs van een pilotenopleiding bepalen.

Werk en opleiding combineren

Door ondertussen te werken, kan tijdens de opleiding geld verdiend worden om deze (deels) te kunnen financieren. Let hierbij wel op het feit dat een opleiding tot lijnpiloot heel intensief is en dat de combinatie niet mag onderschat worden. Het zwaartepunt tijdens de duur van je vliegopleiding moet dan ook bij het studeren kunnen blijven liggen, en niet bij werk. Skywings laat haar studenten een maximum van 2 tot 3 dagen per week met werk bezig zijn, de rest is tijd die in de opleiding moet worden geïnvesteerd.

Scholarship programma

Skywings heeft een uniek scholarship programma dat studenten met beperkte middelen toch de kans geeft om de opleiding tot lijnpiloot aan te vatten. Hierbij combineren de studenten hun studies met een deeltijdse job in onze school (planning, operations…). Het geld dat ze hierbij verdienen, wordt rechtstreeks in hun opleiding geïnvesteerd. Hierbij wordt de financieringsnood direct een groot stuk naar beneden gehaald. De scholarship posities zijn beperkt en worden doorheen het jaar op de website bekend gemaakt. Kandidaten dienen door een extra selectie te gaan waarbij rekening wordt gehouden met hun persoonlijke situatie en hun capaciteiten.

Pilotenlening

Het is via bepaalde banken mogelijk een speciale pilotenlening af te sluiten die je toelaat om tijdens je opleiding enkel intresten af te betalen en zo je uitgaven beter te spreiden. Voor meer info hierover neem je best rechtstreeks met ons contact op. We verwijzen je dan door naar de juiste instelling.

Het is ook steeds mogelijk bij je eigen bank aan te kloppen en te luisteren welke voorstellen zij aanbieden.

Opgelet: geld lenen kost ook geld.

Pieter Brantegem

Boeing 747 piloot en Vlieginstructeur

Klaar om je droom waar te maken?