WIJ ZIJN DE EXCLUSIEVE PARTNER VOOR HET

Brussels Airlines
MPL Cadet Program

Uw carrière als piloot bij Brussels Airlines begint bij Skywings

In samenwerking met Skywings Flight Training heeft Brussels Airlines het MPL cadetprogramma gestart. Na de werving door Brussels Airlines zullen de stagiaires een initiële vliegopleiding van 19 maanden bij Skywings ondergaan, voordat ze door Brussels Airlines worden aangenomen als First Officer op de Airbus A320-vloot. Brussels Airlines selecteert elk jaar een beperkt aantal kandidaten om hun vliegopleiding bij Skywings te beginnen, met de belofte van een positie als First Officer na succesvolle afronding van de opleiding.

Wie kan solliciteren?

Of u nu net uw middelbare school hebt afgerond of op zoek bent naar een carrièrewijziging, ons programma staat open voor ambitieuze teamspelers die hard werken, doorzetten en onder druk kunnen presteren. U heeft geen vliegervaring of kennis van de luchtvaart nodig.

Voordelen:

Gedeeltelijk gesponsord door Brussels Airlines

Beperkt aantal kandidaten elk jaar

Werkgelegenheid bij Brussels Airlines na afstuderen

Hoe worden kandidaten geselecteerd?

Na een initiële screening van uw aanmelding, zullen de vooraf geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een uitgebreid selectieproces door Brussels Airlines.

Overzicht van het selectieproces
DAG 1

  • Compass test
  • Screening wiskunde en natuurkunde
  • Engelse test

Dit zijn dezelfde tests die we doen voor onze ATPL-klassen, u kunt hier meer informatie vinden over hoe u zich kunt voorbereiden.

DAG 2

  • Psychologische screening
  • Groepsoefening
  • Motivatiegesprek

Voor deze tweede dag hoeven kandidaten niets voor te bereiden

DAG 3

  • Simulatorbeoordeling

Dit zijn dezelfde tests die we doen voor onze ATPL-klassen, u kunt hier meer informatie vinden over hoe u zich kunt voorbereiden.

Dankzij onze samenwerking wordt de vliegopleiding betaalbaarder voor de kandidaten en biedt het baanzekerheid na het afstuderen.

Filip Aerts
Hoofd Vliegoperaties, Brussels Airlines

Over het programma

Dit is een intensieve opleiding van 19 maanden die niet te combineren is met andere activiteiten zoals een (bij)baan. De training vindt soms plaats in het weekend en buiten kantooruren.

Uw hoofdtrainingsbasis is op de campus van Skywings Flight Training bij Antwerp Airport, maar een deel van uw training kan plaatsvinden op een basis met goed weer nabij Alicante in Spanje. In dat geval zijn accommodatie en transport inbegrepen in de prijs. Accommodatie en transport in België zijn voor rekening van de kandidaat.
Het trainingsprogramma bestaat uit verschillende fasen:
Theoretische fase: Deel 1 (8 maanden)
U begint met een theoretische opleidingsperiode van 9 maanden, die een combinatie is van klassikaal leren en zelfstudie. In deze theoretische fase leert u over vliegtuigsystemen, instrumenten, aerodynamica, massa en balans, meteorologie, communicatie, wetgeving, vliegtuigprestaties, vluchtplanning, navigatie, operationele procedures en algemene kennis, vaardigheden en houdingstraining.
Fase 1: Kernvliegvaardigheden (4 maanden)
In de eerste praktische fase vliegt u met een eenmotorig propellervliegtuig en leert u de basis van het vliegen. U leert de juiste cockpitprocedures toepassen, draaien, klimmen, dalen, navigeren, opstijgen en landen. U zult ook enkele solovluchten maken als onderdeel van uw opleiding.
Fase 2: Basisfase (4 maanden)
In de tweede praktische fase vliegt u op de Airbus A320-simulator. U leert over de vliegtuigsystemen, het toepassen van procedures, hoe te werken in een cockpit met meerdere bemanningsleden en hoe een groot straalvliegtuig te bedienen. U leert de Airbus te bedienen in overeenstemming met de procedures van Brussels Airlines en ermee te vliegen onder instrumentweeromstandigheden.
Fase 3: Intermediaire fase (1 maand)
In fase 3 van de praktische training vliegt u de Airbus A320 in de simulator, waarbij u normale en abnormale (nood)procedures leert toepassen in een realistische vluchtomgeving (zogenaamde “lijn-georiënteerde vliegtraining”).
Fase 4: Geavanceerde fase (2 maanden)
Fase 4 omvat de zogenaamde “Airbus A320 Type Rating”. Dit vindt aanvankelijk plaats op de simulator, waar u werkt aan het bedienen van de Airbus A320 volgens de normen van Brussels Airlines, in afwachting van uw eerste daadwerkelijke vluchten met de Airbus A320. Aan het einde van deze fase vliegt u de daadwerkelijke Airbus A320 met een trainingskapitein voor take-off en landingstraining zonder passagiers aan boord. Dit concludeert de MPL-training.
Meer informatie over het programma en de vereisten kunt u vinden op de site van Brussels Airlines: bezoek de website

EASA MPL Licentie

Na het afstuderen zullen stagiaires houder zijn van een “EASA MPL Licentie”, met een type rating voor de Airbus A320. De MPL-licentie zal evolueren naar een ATPL-licentie na 1500 vlieguren en met alle ervarings- en competentievereisten voldaan.

Hoeveel kost het programma?

Dit deels gesponsorde trainingsprogramma kost 99.500 euro (inclusief btw).

Betaling gebeurt in 3 termijnen en omvat alle trainingskosten behalve:
– Landingsgelden
– Beveiligingsbadge van Antwerp Airport
– Eerste medische keuring Klasse 1

Hoe aan te melden?

Aanmeldingen worden verzameld via de website van Brussels Airlines.

Meer over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en een van de vier netwerkluchtvaartmaatschappijen van de Lufthansa Group. Het verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub-Sahara Afrika. Het bedrijf heeft meer dan 3.200 mensen in dienst, waarvan 538 piloten, en we bedienen momenteel 40 vliegtuigen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder andere door samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal geschilderde vliegtuigen die een Belgische iconische persoon, team of evenement eren om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Brussels Airlines is een van de vier netwerkluchtvaartmaatschappijen van de Lufthansa Group (Austrian, Brussels Airlines, Lufthansa en SWISS) en lid van Star Alliance.

Bent u geïnteresseerd in dit programma?

Bezoek de website van Brussels Airlines voor meer informatie en om u aan te melden voor het MPL Cadet Program.

Klaar om je droom waar te maken?