We hebben gekozen voor een hele uitgebreide screening. Dit doen we om jou een goed idee te geven van jouw latere slaagkansen, niet alleen bij het behalen van het diploma van beroepspiloot, maar ook bij het slagen van een job-interview bij een airline. We testen naast je kennis en je aanleg ook je motivatie, attitude en zelfreflectie. We kijken bij het nemen van de uiteindelijke beslissing naar je globale resultaat, wat wil zeggen dat een mindere proef niet noodzakelijk een negatief antwoord betekent. Op dit moment slaagt ongeveer de helft van de kandidaten op de toelatingsproeven.
Als beroepspiloot moet je het medisch certificaat klasse 1 behalen. Dit medisch onderzoek wordt uitgevoerd door erkende centra en is wettelijk vastgelegd. Een goede basisgezondheid volstaat. Een bril dragen mag. Veel medische condities zijn toegelaten op voorwaarde dat ze door medicatie of erkende behandeling onder controle zijn. De medische controlearts kan meer duidelijkheid geven.
Na het slagen van de toelatingsproeven en het behalen van de medische keuring, begin je met 3 weken theoretische training in de klas voor de vergunning van privaat-piloot. Tijdens deze periode leer je alles over de basis van het vliegen en leer je het leven op onze campus kennen. Na het slagen van je PPL theorie-examens begin je met vliegen. In deze eerste lessen leer je de basis: klimmen, dalen, bochten maken, opstijgen en landen. Uiteindelijk doe je ook je eerste solovlucht, een memorabel moment voor elke piloot! Daarna leer je van A naar B navigeren, enkel vertrouwend op wat je buiten ziet. Na ongeveer 60 vlieguren achter het stuur van een eenmotorig toestel en na het slagen van je eerste praktijkexamen, verkrijg je je eerste vergunning: de PPL.
Met een PPL vergunning op zak ga je vlieguren opbouwen als “pilot in command”, dit wil zeggen dat je zonder instructeur op pad gaat met één van onze eenmotorige toestellen en vluchten uitvoert naar verschillende bestemmingen in binnen- en buitenland. Daarbij mag je ook vrienden en familie meenemen. Die fase combineer je met de zelfstudie van je ATPL-vakken (theorie voor de lijnpiloot) en “classroom theory training”, waarbij je met een ervaren instructeur in kleine groepen de theorievakken overloopt en vragen kan stellen. Deze periode kan je ook combineren met werken als je voor work&study kiest.
Na je timebuilding leer je met instructeur vliegen door enkel op je instrumenten (IFR training) te vertrouwen. Dit laat je toe om in de wolken en bij slecht weer te vliegen. Daarna komen de fases waarbij je met een tweemotorig vliegtuig leert vliegen en voer je enkele uren met een instructeur uit in een acrobatisch vliegtuig om te leren hoe je een vliegtuig uit een benarde positie recupereert.
Na het behalen van de aparte modules als privaat piloot, instrumentvliegen en het vliegen met meermotorige vliegtuigen, volg je een korte gevorderde praktische opleiding om je vergunning om te zetten naar die van “commercial pilot”: er wordt nog strenger gekeken naar het precies uitvoeren van de vlucht om op het minimum niveau van een beroepspiloot te kunnen presteren.
De APS-MCC (multi-crew course to airline pilot standards) is de laatste grote stap in je opleiding. Alle modules die je hiervoor hebt doorlopen waren gericht op de basistechnieken van het vliegen, aangevuld met instrumentvliegen en vliegen met meermotorige vliegtuigen. In de APS-MCC leer je die vergaarde kennis en vaardigheden toepassen in een vliegtuig dat met twee piloten moet worden gevlogen. Je leert tijdens de APS-MCC in teamverband vliegen en zet je eerste stappen in de echte wereld van die van een lijnpiloot. Bij Skywings kozen we ervoor om je de meest uitgebreide APS-MCC opleiding te geven die je, naast het behalen van de vereiste diploma’s ook maximaal voorbereidt op een interview bij een airline. Daarom kozen we voor de “Enhanced APS-MCC”. APS staat voor Airline Pilot Standards en is een kwaliteitsmerk voor MCC opleidingen die specifiek gericht zijn op het vliegen van een middelgrote jet (zoals Airbus of Boeing). In deze module stap je samen met je “flight mate” aan boord van onze eigen Airbus simulator en breng je een vlucht van A naar B tot een goed einde. Deze training bestaat uit de minimale 40 uur op onze eigen simulator, verdeeld over 10 missies, maar daarna nemen we je mee naar Amsterdam waar we je nog twee sessies van vier uur meenemen op een volwaardige “full motion” simulator die normaal enkel wordt gebruikt voor piloten van luchtvaartmaatschappijen en de bewegingen van het echte vliegtuig heel realistisch nabootst.
Na het behalen van je vereiste diploma’s voorzien we twee dagen interview-training. Deze training is speciaal ontworpen voor Skywings door een psycholoog en een actieve lijnpiloot. Zij bereiden je op een interactieve manier voor op je eerste airline interview.
Na het afstuderen kom je automatisch terecht in ons unieke “after-care” programma. Dit programma zorgt dat je gedurende drie jaar al je nodige vergunningen kosteloos geldig kan houden tijdens je zoektocht naar een job. Daarnaast houden we je skills up-to-date door je 2 jaar lang maandelijks kosteloos te laten trainen op onze Airbus simulator met instructeur en kan je ook gebruik maken van onze Diamond 42 simulator. Op deze manier zorgen we ervoor dat je altijd scherp staat voor je eerste job interview.