Nieuwsoverzicht

Jobstatistieken Skywings studenten 2022

28 - 12 - 2022
D
E
L
E
N

2022 was een goed jaar voor onze afgestudeerde studenten met een korte gemiddelde tijd tussen afstuderen en het vinden van een eerste job als piloot. Alle studenten die in 2022 zijn afgestudeerd hebben intussen een job als piloot gevonden.

De cijfers

Met 100% van de studenten die dit jaar afstudeerden die werk gevonden hebben binnen gemiddeld minder dan een maand, heeft Skywings een absoluut topjaar achter de rug. 3 studenten kregen al een contractaanbod nog voor ze de laatste module van hun vliegtraining hadden afgerond. Als we kijken naar alle studenten die in de geschiedenis van Skywings afstudeerden, is 93% actief als lijnpiloot, en de gemiddelde tijd tussen afstuderen en het vinden van een job is nu 4 maanden. 80% van de afgestudeerde studenten vond een job binnen minder dan 3 maanden.

Boeing 737 en Airbus A320

Een derde van de afgestudeerde studenten startte op de Boeing 737, maar het meest gevlogen type is de Airbus A320. Enkelen van de recent afgestudeerde studenten maakten reeds hun eerste landingen op de Airbus en transporteren binnenkort hun eerste passagiers. Andere types toestellen waarmee afgestudeerde studenten vliegen zijn de Airbus A300 (cargo) en de Pilatus PC12.

Brussels Airlines is de nummer 1 werkgever voor Skywings studenten

De meeste van de bij Skywings afgestudeerde studenten dit jaar zijn bij Brussels Airlines op de Airbus A320 gestart. Daarmee blijft Brussels Airlines de nummer 1 werkgever voor afgestudeerde studenten van Skywings. 46% van alle studenten die in de geschiedenis van Skywings afstudeerden vliegen bij hen. Op de tweede plaats komt WizzAir (15%). Andere airlines waar studenten hun eerste job vonden zijn DHL, TUI Airlines en EAPC.

Vooruitzicht voor de komende jaren

Zelfs met hoge brandstofprijzen en een mogelijke recessie zijn veel luchtvaartmaatschappijen erin geslaagd weer winstgevend te worden nadat het ergste van de COVID-crisis voorbij was. Veel piloten zijn tijdens de COVID-crisis met vervroegd pensioen gegaan, en al deze plaatsen moeten worden opgevuld. Dit gebeurt meestal van onderaf, met het aannemen van nieuwe, pas afgestudeerde piloten.

De luchtvaartsector heeft opnieuw zijn veerkracht getoond, maar meer dan ooit richt de sector zich op kostenbeheersing. Dit betekent dat luchtvaartmaatschappijen zeer kieskeurig zijn geworden bij de aanwerving van piloten: voordat zij geld investeren in de interne opleiding van hun nieuw aangeworven piloten, willen zij een goed idee hebben van de kans op succes in de interne opleiding.

Daarom kijken luchtvaartmaatschappijen, meer dan vroeger, naar de vliegschool die een kandidaat heeft gevolgd. Ook in 2023 wil Skywings zich blijven richten op de goede banden met luchtvaartmaatschappijen. De goede reputatie die voormalige Skywings-studenten wisten op te bouwen, helpt daarbij om deze relaties in stand te houden en zelfs uit te breiden.

Pieter Brantegem

Pieter Brantegem

Chief Commercial Officer

Meer nieuws

Alle nieuws
Alle nieuws